Skjuta upp sin menstruation

Udskydelse af menstruation

Alla kvinnor upplever någon gång att det skulle vara praktiskt att kunna skjuta upp sin menstruation.

Ett bröllop är ett exempel på ett speciellt tillfälle då kvinnor ofta vill skjuta upp sin mens.

Norethisterone, även marknadsförd under namnet Primolut-Nor i Sverige, är ett receptbelagt läkemedel vars uppgift är att skjuta upp menstruationen samt för att behandla PMS, alltför stora blödningar, blödningar som uteblivit(amenorré) och endometrios. Detta läkemedel kan tas för att flytta mensen under en tillfällig period på upp till tio dagar.

Syftet med behandlingen är att balansera hormonerna i din kropp för att förhindra menstruation under en viss period. Så att om du har ett speciellt tillfälle som t.ex. ett bröllop, en viktig aktivitet eller en resa planerad du praktiskt kan fördröja din mens med ett antal dagar.

Vilka metoder kan man använda för att fördröja mensen?

Det finns många olika tillfällen i en kvinnas liv då det kan vara viktigt att skjuta upp sin menstruation, t.ex en viktigt möte, en tävling eller annan viktig händelse. Följande metoder är i allmänhet möjliga och effektiva.

  • Om du tar ett kombinerat p-piller:

Om du readn tar en kombinerat p-piller, är allt du behöver göra att starta en ny karta direkt efter den första utan att göra ett normalt uppehåll under 7 dagar. Intag av 2 kartor av kombinerade p-piller i sträck under ett flertal veckor är inte farligt så länge denna åtgärd förblir sällsam. Du gör sedan ett uppehåll under 7 dagar efter att du har intagit båda kartorna.

Men om du tar piller av tvåfas- eller trefastyp, innehåller kartorna tabletter med olika doser av hormoner som kännetecknas av olika färger, du ska då ta endast p-piller som innehåller hormoner varje dag i din cykel, och hoppa över de hormonfria placebo-tabletterna. Du kan också överväga att gå över till monofasiska p-piller för att förenkla din uppgift. Om du är osäker på vilken typ av p-piller som har ordinerats för dig, eller om du är osäker på vilken typ av p-piller du kan ta för att fördröja din mens, tala med din läkare.

Båda ovan metoder gör det möjligt att fördröja menstruationen eftersom kvinnor som tar p-piller inte följer en normal menstruationscykel. Uppehåll av p-piller med placebo piller under 7 dagar orsakar blödningar som i princip är konstgjord menstruation. Dessa utlöses som resultat av att man slutar ta p-piller. Menstruation sker inte om man direkt fortsätter att ta följande karta efter den första utan ett 7-dagars uppehåll emellan.

  • Om du inte redan tar ett kombinerat p-piller:

Bör du kanse överväga att börja, och se till att du startar ta dina kombinerade p-piller ett par veckor innan din semester, eller det speciella tillfället du har planerat, för att försäkra dig om att du inte kommer att ha mensen under den planerade tidsperioden.

Om du inte tar kombinerade p-piller, kan du alternativt be din läkare att föreskriva Norethisterone som behandling. Detta är en kortsiktig behandlingsmetod för att skjuta upp mensen. Norethisterone är en syntetiskt version av kroppens naturliga progestin. Denna hormon används i vissa kombinerade och progestinbaserade p-piller för att fördröja menstruationen. För att fördröja din mens med Norethisterone, måste du ta en tablett tre gånger om dagen, tre dagar innan menstruationen börjar. Fortsätt sedan att ta tabletterna varje dag, dock maximalt under 12 dagar, tills du är redo att ha mens. Din mens anländer normalt 2-3 dagar efter avslutad behandling.

Om du vill skjuta upp på din mens, men inte vet när det faller på grund av störningar i din menstruationscycel, börja ta Norethisterone tre dagar före den dag du väntar dig att menstruationen borde börja under en vanlig menstruationscykel på 28 dagar.

När man tar norethisteron, störs balansen mellan östrogen och progesteron i kroppen vilket leder till att menstuationen skjuts upp fram till dess att de extra hormonerna försvinner, genom att du slutar ta tabletterna.

Norethisterone rekommenderas inte för kvinnor med en ökad risk för djup ventrombos. Om detta är fallet för dig, tala med din läkare.

Dessutom kan detta läkemedel orsaka vissa biverkningar, såsom uppblåshet, halsbränna, bröstsmärta och minskad libido.

Skjuta upp mensen och hälsorisker?

Intag av Norethisterone är inte farligt för hälsan om behandlingen godkänts och ordinerats av en läkare. Man ska endast ta detta läkemedel vid sällsynta tillfällen, inte regelbundet.

Hur fungerar behandlingen?

Den viktigaste aktiva substansen i läkemedlet är Noretisterone. Detta aktiva medel är ett progestin som syftar till att påverka produktionen av hormonerna progesteron och östrogen i kroppen för att skjuta upp menstruationen.

Vilka är biverkningarna?

Enligt undersökningar tolererar de flesta kvinnor hormonbaserade behandlingar mycket positivt. Intag av detta läkemedel kan dock orsaka vissa biverkningar:

  • Förändrad sinnesstämning
  • Viktökning eller minskning i vikt
  • Trötthet
  • Yrsel

För att på bästa sätt begränsa biverkningar, är det viktigt att tala med din läkare innan man börjar en behandling.

Skyddas kvinnor för graviditet?

Kvinnor som använder p-piller är skyddade för graviditet. Kvinnor som tar Norethisterone under en viss period är däremot inte fullt skyddade, och ska använda ett annan preventivmedel såsom kondom vid sexuell aktivitet. Det är viktigt att komma ihåg att behandling för att fördröja menstruation, noretisteron, inte är ett preventivmedel.

Källor

Vidare information

FrankrikeEngland
DanmarkTyskland
PortugalPolen
SchweiziskaFinland

Medical review on January 6, 2021 by Dr. Tobias Nielsen

20 Comments

Tuva · May 16, 2017 at 9:27 pm

Gå till din barnmorska eller gynekolog och be dem skriva ut det åt dig. Var försiktig med sidor som erbjuder dig att köpa online.

Felicia · June 27, 2017 at 8:44 pm

Jag håller med – Jag har också tagit Norethisterone för att fördröja mina menstruationer. Det är väl inte den naturligaste lösningen men det är den som fungerar bäst.

Lisa · August 7, 2017 at 9:20 pm

Tack för artikeln. Jag berättade för mina vänner – ingen av oss hade någon aning om några naturliga sätt för att fördröja mensen, bara de här tabletterna. Vi kommer prova det.

Ines · August 17, 2017 at 9:28 pm

Jag ska gifta mig om fem veckor och om jag har räknar rätt så är det datumet precis mitt i den period då jag kommer ha mens. Det är inte sant! Och det är för sent att byta datum så jag behöver verkligen skjuta upp min mens den här gången. Skulle ni rekommendera naturliga metoder eller Norethisterone?

Nancy · September 3, 2017 at 8:17 pm

Hej Anne, jag tycker du ska välja Primolut-Nor. Tabletten är tillverkad för just såna här tillfällen och det fungerar utan tvekan. Jag tog det för några månader sen, av precis samma anledning och det fungerade. Jag fick inga biverkningar. Läkaren som skev ut det sa att det är det bästa sättet för att fördröja menstruationen. Jag visste inte ens om att det gick att skjuta upp mensen på naturlig väg.

Liza · September 13, 2017 at 9:05 pm

Hej. Jag gick till min gynekolog den här veckan och hon berättade att om jag ville skjuta upp mensen ett par dagar så skulle jag bara fortsätta äta mina p-piller. Om du inte gör någon paus efter 21 dagar så kommer du inte heller få någon mens. Var försiktig, det är inte det bästa sättet att använda för att skjuta upp din mens och du kan inte göra det varje månad, men det fungerar.

Vera · September 14, 2017 at 7:49 pm

Hejsan tjejer – citronjuice fungerar precis lika bra för att på ett naturligt sätt förskjuta mensen. Det är alltid bättre än att ta tabletter eller andra behandlingar.

Ellen · September 25, 2017 at 9:17 pm

Ja, det funkar faktiskt. Jag provade och drack det i över en vecka. Jag lyckades skjuta upp mensen med tre dagar. Så du behöver inte alltid använda mediciner.

Elsa · October 19, 2017 at 8:02 pm

Jag tror att Citronjuice fungerar precis lika bra för att förskjuta mensen. Det är naturligt och det finns ingen anledning att ta några tabletter eller annan medicin. Jag letade efter sätt för att förskjuta min mens inför en stor familjehögtid och en av mina vänner berättade om detta. Är det någon som har provat?

Ella · October 23, 2017 at 8:40 pm

Ja, och jag kan intyga att det verkligen fungerar. Okej, det är inte lika exakt men om du dricker mycket varje dag i ungefär en vecka så tar det längre tid innan din mens dyker upp. Jag är precis som du – jag vill inte heller ta tabletter. Jag föredrar naturliga lösningar.

Freja · October 30, 2017 at 8:38 pm

Hej tjejer. Jag gillar inte heller tanken på att ta tabletter för att fördröja mensen, jag föredrar naturliga metoder, men problemet är att jag kommer att gifta mig om en månad och datumet är precis mitt i min mensperiod. Jag gjorde lite efterforskningar och det finns massor av naturliga metoder, men jag kan inte riskera att de inte fungerar. Jag har också hört talas om Primolut-Nor – teoretiskt är ju det här precis vad det är gjort för och det fungerar ju oavsett. Självklart ska det inte missbrukas men jag behöver verkligen skjuta upp mensen inför bröllopet. Vad tror ni? Har någon provat?

Ella · November 23, 2017 at 10:02 pm

Jag undrar också om tabletterna kommer att ha någon inverkan på min menscykel och om de kommer förändra någonting?

Saga · December 4, 2017 at 9:17 pm

Hej Lauren. Jag tog tabletterna för att fördröja min mens för några månader sen, och det fungerar verkligen. Den enda skillanden är att du inte får någon paus i din menscykel. Du slutar inte ta tabletterna så du får helt enkelt inte någon menstruation. Så snart du gjort slut på en ask så fortsätter du bara med nästa.

Saga · January 4, 2018 at 10:23 pm

Jag testade vinäger och det var vidrigt! Jag hoppas bara att det funkar!

Alicia · January 11, 2018 at 9:48 pm

Hallå – vad är lösningen? Kan någon berätta vilken som är den bästa, naturliga, metoden? Snabbt tack. Min mens började precis och jag behöver stoppa den mellan torsdag och lördag.

Alicia · January 31, 2018 at 9:41 pm

Bra råd. Jag har en stor fest om två månader och jag ska testa några olika naturliga metoder. Jag tänkte börja med linser och stark mat. Skulle inte det funka så testar jag något annat. Tack för alla goda råd.

Alma · February 7, 2018 at 10:29 pm

Du kan testa naturliga metoder men personligen tycker jag inte att de fungerar. Du borde ta Primolut-Nor. Det är kanske inte idealiskt men om det bara är en gång i livet så kommer det knappast att förstöra någonting. Det viktigaste är bara att du inte missbrukar det.

Sanna · February 24, 2018 at 9:41 pm

Jag har också tagit Primolut-Nor när jag har behövt det. Jag tog det för att min läkare och apotekaren rådde mig att göra så. Det fungerade och jag lyckades skjuta upp min mens med ungefär en vecka.

Leila · April 11, 2018 at 9:29 pm

För en månad sen behöver jag skjuta upp min mens för en fest och jag visste inte hur jag skulle göra. Jag pratade med andra och alla hade sina egna idéer så det var svårt att veta om någon metod var bättre än någon annan. Jag gick till min doktor istället och han berättade att det fanns vissa naturliga metoder för att fördröja mensen, han var inte helt emot att använda dem men han rekommenderade att jag skulle ta Primolut-Nor istället, vilket jag också gjorde. Och det fungerade precis som jag ville – jag sköt upp min mens med 4 dagar.

Linda · May 28, 2018 at 8:05 pm

De här tabletterna fungerar riktigt bra om du vill skjuta upp din mens med några dagar. Apotekarna säger att det är en ganska stark medicin, men att den fungerar. Du kan också bara fortsätta äta dina p-piller. Det fungerar också, jag har testat båda varianterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *