För tidig utlösning

För tidig utlösning: Definition, orsaker, symptom, förebyggande och medicinsk behandling

För tidig utlösning, eller prematur ejakulation (PE) är ett ofta förekommande sexuellt problem som drabbar miljontals män runt om i världen. Detta problem kännetecknas främst av brist på kontroll över tidpunkten för en orgasm, som leder till en för tidig utlösning.

Tidig utlösning vid samlag är ett vanligt problem som kan inträffa före eller strax efter penetration. Om orgasm uppträder mer än 2 minuter efter penetration, anses det inte vara för tidigt. Till skillnad från manlig impotens, eller erektil dysfunktion, som sker antingen med åldern eller på grund av en ohälsosam livsstil, kan män i alla åldrar drabbas av för tidig utlösning.

Vissa män drabbas redan tidigt i tonåren, medan andra drabbas senare i livet eller vid byte av sexuell partner. PE drabbar ofta yngre män med brist på sexuell erfarenhet och ofta försvinner problemen så småningom allteftersom självförtroendet och erfarenheterna ökar. Dock drabbas även äldre män av detta problem.

Det är viktigt att utvärdera om man lider av för tidig utlösning. Det kan hjälpa att tala med en sexolog, och med sin partner. Det finns idag flera olika sätt att behandla PE, och ju tidigare man börjar behandla det desto bättre är resultaten för det sexuella samlivet på långsikt.

Vad orsaker för tidig utlösning?

Det är svårt att vetenskapligt fastställa exakt varför vissa män drabbas av detta problem. Tidig utlösning drabbar män i alla åldrar och stadier av livet. Det som är klart emellertid är att det kan ligga antingen fysiska eller psykologiska orsaker bakom dess uppkomst.

Psykologiska orsaker

En av de vanligaste anledningarna som anges är hög upphetsning. Med detta menas att en man är sexuellt upphetsad och inte lyckas hantera sin orgasm.

Ofta i mån om att tillfredsställa sin partner och undvika erektionsproblem kan det hända att en man spänner bäckenmuskulaturen vilket av misstag sedan kan orsaka en för tidig ejakulationsreflex.

Oro för misslyckande är också ett av de vanligast identifierade psykologiska faktorerna som orsakar för tidig utlösning. Rädslan för att besvika sin partner och inte leva upp till förväntningar kan oavsiktligt orsaka tidig utlösning.

« Miljontals män drabbas av för tidig utlösning i Europa »

Fysiologiska skäl

Män kan drabbas av för tidig utlösning om de lider av hormonella störningar, om de tar vissa mediciner, lider av en sjukdom i sköldkörteln, prostatat, urinröret eller har neurologiska eller vaskulära störningar.

Hur behandlas för tidig utlösning?

Kommunikation

En av de mest effektiva sätten att behandla prematur ejakulation är att i första hand tala om sina problem med sin partner. En öppen dialog kan hjälpa män att få persepektiv på problemet för att sedan hitta en lösning. Partnerns roll i relationen är dessutom viktigt. Det kan även vara till hjälp att söka råd från en sexolog. Sexuell terapi hos en specialist kan ofta effektivt hjälpa ett par att hitta en lämplig lösning.

Under en konsultation ges tips om tekniker de kan utnyttja för att bättre kontrollera en utlösning vid samlag. Råd angående metoder och tekniker från en sexolog som enkelt och regelbundet kan implementeras i sexlivet kan visa sig avgörande för att ge en man större kontroll över sin ejakulation på långsikt.

Klämtekniken

Detta är förmodligen den mest effektiva tekniken som kan tillbrukas på kort sikt, och som kan implementeras vid vart samlag. Men det är också den mest smärtsamma.

Klämtekniken innebär nämligen att man reagerar snabbt när man närmar sig en klimax för att stoppa utlösningen genom att klämma åt ollonet under penis med tummen och pekfingret under minst 3 sekunder. Övningen upprepas  2-3 gånger och avslutas med en orgasm. Detta är en effektiv metod, men orsakar viss frustration och kräver dessutom hjälp från partnern.

Stopp och  start-tekniken

Denna metod är förmodligen den enklaste att implementera. Den är inte smärtsamt, och kan utföras på egen hand eller med hjälp från partnern. Stopp och start-tekniken innebär att man avbryter ett samlag för en kort stund så fort man känner att man närmar sig orgasm, och fortsätter igen så snart man känner att risken för utlösningen har avtagit. Man kan upprepa metoden flera gånger tills man är redo att få orgasm.

Bägge ovan tekniker kan även övas vid onani, med eller utan en partner.

Läkemedel

Det finns ett receptbelagt erektionsläkemedel tillgängligt idag för behandling av för tidig utlösning, vid namn Priligy. Detta läkemedel utvecklades och marknadsförs av Berlin-Chemi Menarini laboratorier. Priligy gör det möjligt för en man att öka varaktigheten av sexuellt umgänge till 200-300%. Denna behandling används idag av tusentals män i Europa vid erektionsproblem.

Källor

Vidare information

FrankrikeEngland
DanmarkTyskland
PortugalPolen
SchweiziskaFinland

Medical review on January 6, 2021 by Dr. Tobias Nielsen